perjantai 2. joulukuuta 2016

Aurinkopullo

 

Pitkään mietin, että olisi kiva oppia enemmän lasitavarasta ja vuosi sitten Tynell nappasi minut matkaansa. Kävi nimittäin niin, että innostuin keräilemään aurinkopulloja. Ostin ensin yhden pienen pullon ja sitten seuraavaksi isomman ja siinähän sitä taas oltiin. Vuosi kulunut ja rivi kasvanut. Nyt ollaan taas tilanteessa, että yleisimmät koot sekä värit on hyllyssä ja kalleimpien metsästys edessä. Vastaava tilanne kuin emalikylttien kanssa, eli harvemmin enää tulee sellaista vastaan jota ei seinällä jo olisi. Lasitavaran keräily tuntuu jakavan  mielipiteitä kahteen kastiin. Eipä sen väliä, sillä olen aiemminkin kerännyt sitä mikä itsestäni tuntuu hyvältä.

Tarvitseeko aurinkopullo enää esittelyä, en tiedä? No kerrotaan nyt kuitenkin. Aurinkopullo on Helena Tynellin Riihimäen lasille suunnittelema lasiesine, jota on valmistettu vuosina 1964-1974. Pulloja on neljää eri kokoa ja yllä olevassa kuvassa on koot 1/4, 2/4 ja 3/4. Isointa kokoa minulla ei valitettavasti ole vielä ensimmäistäkään. Pientä liikkuu paljon ja varsinkin kirkasta sekä keltaista väriä. Ne ovat yleisimmät ja halvimmat värit jokaisessa koossa. 3/4 koossa yleisin väri on varmasti vihreä, jossa on läpikuultava jalkaosa. Päävärejä on kuusi ja jonkin väitteen mukaan eri sävyvariaatioita olisi 17-20. Olen jo itsekin ostanut useamman tuplakappaleen, koska näiden väri näyttää kuvissa niin vaihtelevalta siitä riippuen millaista taustaa vasten niitä on kuvattu ja millaisessa valaistuksessa.

Tälläistä tällä kertaa. Jos eksyt blogiini ja sinulla on kirjahyllyssäsi joutilas aurinkopullo, niin älä epäröi tarjota sitä minulle kuvan kera. Yhteyttä voi ottaa helposti sähköpostin kautta. Toki muutkin aurinkopullojen kerääjät voivat lähestyä, sillä muutamia vaihtareita on kertynyt kuten edellä jo mainitsinkin.


Ja ettei joku jo kuvittele minun unohtaneen bensis keräilyä, niin pistetään pari Shellin löydöstä. Tuo ensimmäisen kuvan pienempi purkki löytyi juuri ja toisen kuvan 1920 lukuinen lasikupu.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti