perjantai 25. joulukuuta 2015

Mack

MACK

Vuosi 2015 alkaa olla lopuillaan, mutta mahtui siihen vielä yksi löytö. Keskiviikko aamuna kaverini Porin suunnalta soitteli ja kyseli, että olenko mahtanut aamusta selailla torin sivuja laisinkaan? No olinhan minä selaillut, katsellut niitä näitä. No mitäs siellä olisi? "Keravalla joku kauppaa makkia, hae se kokoelmiisi" Menin kännykällä torin sivuille ja otin välittömästi myyjään yhteyden. Siellä tosiaan oli vanha Mack bensapumppu kaappeineen. Eniten tässä pelotti se ettei pumppua voinut juuri ennen joulua hakea ja hinta oli vain 100 euroa. Kysyin pariin otteeseen, että onhan varma ettet myy tätä toiselle joka tarjoaa siitä enemmän? "Varma on, pidän sen sinulle vaikka mitä tarjottaisiin" Hieno homma, sillä näitä vanhanliiton ukkoja on todella harvassa. 
En alkuunsa edes tajunnut kuinka iso kaappi olisi kyseessä, sillä en ollut aijemmin nähnyt moista livenä. Jo soittaessa kuvittelin, että siellä on vain perus "mantan" kaappi. Tämä oli jo kertaalleen ollut menossa romuksi, kunnes siitä oli päätetty ottaa kuva ja tehdä myynti ilmoitus. Se oli palvellut vuosia koristeena portin pielessä ja nyt sen oli aika vaihtaa omistajaa. Kaverin kanssa kinattiin puhelimessa, että onko siinä mahtanut olla globea päällä koska myyntikuvassa tuota nuppia ei näkynyt kokonaan. Tässä on kuitenkin ollut sellainen, ja vanhasta globesta on jopa katkennut pätkä tuohon valurauta kiinnikkeeseen.


Kärryllä ollessaan tajusin vasta minkä kokoinen se oikeasti on, valtava! Päällä oleva kupoli on halkaisijaltaan yli 60 centtiä ja se on valuraudasta valettu. Tällainen on pystytetty valetun jalan päälle ja se on ollut kokonaisuudessaa noin 2,5 metrin korkuineen. En vielä mitannut onko mitta globella vai ilman. Pumppuna on ollut kaapin alaosassa oleva käsipumppu. Tämä kyseinen mittari on ainakin toiminut Shellillä jossain kohtaa, koska ovessa on vielä tarran jämät ja keltaista maalia.

Piirustus on Rekord bensiinin ja se on vuodelta 1924. Ilmeisesti ensimmäiset tämän malliset Mack pumput ja maanalaiset säiliöt tulivat suomeen -24 vuonna, koska maaliskuussa annettu asetus tulenarkojen nesteiden valmistuksesta, varastossapidosta, myynnistä ja kuljetuksesta teki sen mahdolliseksi (29. maaliskuuta 1924). 

Tuossa jo matkalla ajattelin että eiköhän tämä pysy Shellin pumppuna, koska minulla on siihen sopiva globekin. Tämä on täysin alkuperäisessä kuoressa ja ehjällä lasilla. Tiettävästi palvellut Vierumäellä aikanaan (vasemman puoleinen).
Tähän onkin hyvä lopettaa tämän vuoden romustelut, vai onko liian aikaista? Poriin lähtee yksi pullo kirkasta kiitokseksi tästä kuumasta vihjeestä!

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti