perjantai 18. huhtikuuta 2014

Pitkäperjantai

Maaseutu kohnailua taas

Niin pitkä perjantai , että oli aikaa taas ajella ja tonkia.Kaveri tuossa viikko sitten ajellessaan bongasi averyn talon pihasta.Minähän tietty aloin selvittämään sen kohtaloa samoin tein ja heti seuraavana päivänä kävin katsomassa.Mittari oli lähtöisin paikallisen kyläkaupan pihalta ja se on -70 luvulla poistunut käytöstä säiliöiden vaihdon yhteydessä.Autoilija oli käyttänyt sitä 90 luvulle asti ja sen jälkeen seisonut vaan koristeena.
Mittaria ei paljo paikan päällä tutkittu , vaan nopeasti irti ja pikapin lavalle.Nyt löytykin hyvä ja helppo keino niiden kuskailuun : kaksi prätkä ramppia taikalaitaa vasten ja tukevilla nokkakärryillä vaan lavalle! Matkalla pysähdyttiin entiselle Gulfin asemalle mikä on jo useamman kymmenen vuotta toiminut korjaamona.
Seuraava etappi oli vanha kyläkauppa.Odotukset paikan suhteen oli suuret , mutta toistaiseksi ei päästy kuin kahteen ulkorakennukseen tutkimaan.Vanhalta isännältä saatiin ostettua "mantan" pumppu maljoineen ja yksi vannetynnyrin lasipumppu , josta on tosin lasi rikki.
 Tämän mallisella pumpulla ja taittuvalla veivillä oleva pumppu on yleisimmin tainnut olla farmi tankissa jossa on ovellinen kaappi.Ompahan näitäkin taas yksi lisää jemmassa , jos vaikka kaappeja sattuu tulemaan vastaan.
Matka jatkui taas ja seuraava noudettava olikin -50 lukuinen rulla junkku.

Ljungmanssi on malliltaan Star 82A ja se on vuosimallia -58.Se on alkuunsa palvellut Gulfin asemalla joka on ilmeisestikkin muuttunut jossain vaiheessa Kesoiliksi.Mittari on säilynyt aika asiallisessa kunnossa ja tarratkin säilyneet suht hyvänä.Ehkä Gulfin maalaukset voisi olla maukkaammat , mutta tuskin noita Kesoilin tarrojaan pois raaskii repiä.


Averyä aloin tutkiskelemaan vasta kotona ja vertaillessani aijempaan -49:iin , niin huomasinkin niissä 10 centin korkeus eron.Rulla versio siis onkin pienempi ja tässä on kuoret peltiä eikä alumiinia.Pumpusta on aikanaan myyty dieseliä , koska toisen puolen maitolasissa lukee himmeästi Shell diesoline.Hirveästi ei nyt juttua ole mielessä , mutta kuvien määrä korvatkoon vähäisen tekstin.Tämä oli taas kiva edistys askel pumppujen keräilyssä! 






 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti