tiistai 15. lokakuuta 2013

National Cash Register

National kassakone vuodelta 1913

Joko pelkät emalikyltit alkoi kyllästyttämään? Heitetäämpä pientä tarinaa vanhasta kassakoneesta jonka löysin viime talvena tästä melkein nurkista.En edes muista mitä olin menossa ostamaan yhdeltä tutultani ja samalla kertaa törmäsin tähän kassakoneeseen.Aluksi en kiinnittänyt siihen huomiota juuri lainkaan ja kaveri sanoikin , että oisko moiselle tarvista? "Noo , ei kait sen kummemmin...? Öö , mitäs se maksais?"  Vastaus oli sellainen , että alkoihan se kiinnostamaan! Samalla reissulla tota painavaa messinki möykkyä ei nostettu kyytiin , vaan vaatihan se parin yön sulattelun.
 On se vaan kaunis kampe , siitä ei pääse mihinkään.Niklaus on paikka paikoin kulunut puhki ja alta on tullut messingin väri esille.Hienossa kunnossa se on kuitenkin pysynyt ja eniten tuossa kiehtoo suomenkieliset tekstit , koska enempi näitä on tarjolla ruotsin puolella.
 Täältä "asiakkaan" puolelta oli lasi rikki , ja siihen väkästelin pleksistä uuden.Kone toimii niin , että alkuunsa vivuista asetellaan oikea summa jolloin se näkyy kassan puolella.Seuraavaksi pyöräytetään kammesta,silloin tulee summa esille myös toiselle puolen ja puulipas aukeaa samalla.Siinä vaiheessa kun raha on vaihtanut omistajaa,nollataan summa kammesta ja työnnetään lipas kiinni.
Lokeroita on varmastikkin ollut erikokoisia sen mukaan mihin maahan se on tilattu ja mille valuutalle.
Suosittuja keräilyn kohteita nämä tuntuvat olevan maailmalla , kun tietoa löytyy aika kattavasti.Tässä yksi esimerkki. Juoksevasta valmistenumerosta voi tulkata koneen valmistusvuoden , josta selviää tämän olevan valmistettu 1913.Koneeseen löytyy myös nippu alkuperäisiä avaimia , kuka niitä nyt sadassa vuodessa olisi hukannut? Missähän Stockalla tms tämä kone on saanut palvella hienossa loistossaan ensimmäiset vuotensa? Lippaasta löytynyt kuitti voisi kertoa sen olleen jossain vaiheessa kymenlaaksossa , tai sitten se on vaan jostain ajautunut sinne?  Mistäpä taas tietää tämänkään kapineen historiaa,se jääkööt arvoitukseksi...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti