torstai 16. tammikuuta 2014

Wanhoja suomi kylttejä

Wanha suola janottaa , Kali suola

Tuli sellainen tunne , että tänään on kirjoitettava jotain.Vaan eipä tule mieleen mitään sopivaa aihetta , joten kaivelin sekalaisen koosteen suomi kylteistäni joita en ole aijemmin esitellyt.Moneen kertaan olenkin sanonut , että suomi historian omaavat kyltit kiinnostavat paljon ja varsinkin suomi teksteillä.Tässä muutama suomalainen kyltti , vaikka suomi kyltti ei aina tarkoitakkaan sitä , että se olisi suomessa tehty.Vannoutuneena Moper miehenä oli tietysti pakko saada -30-40 luvun Ford huolto kyltti. No ei vaan , onhan niitä vanhoja fordejakin muutama kertynyt.Tätä kylttiä tarjoiltiin muutamaan otteeseen toissa kesänä , mutta kovan hintansa takia en sitä oikein noteerannut. Tarpeeksi kovan painostelun jälkeen aloin kuitenkin miettimään , että saiskohan sen hinnan leivottua jotenkin sopivaksi? No , ilmeisesti sai koska tallin seinälle se lopulta päätyi...
 Seuraavana vuorossa on tuore hankinta eräältä uudelta keräilijä tuttavuudelta.Peko pesulakoneiden huolto.Maukas Wärtsilän tekemä kyltti joka on todella paksua plootua.En vielä perehtynyt asiaan , että milloin noita Peko pesukoneita on mahtanut olla.Kyseessä kuitenkin lienee pyykkikoneita joita on esimerkiksi ennen vanhaan ollut kerrostalojen alakerroissa.Enkä myöskään perehtynyt , että kuinka yleisiä pesulat ovat ennen vanhaan olleet? Voisin kuitenkin arvella , että pelkkiä pesulakoneita huoltavia yrityksiä tuskin on ollut hirveästi.Tai vaikka niitä olisikin huolleltu siellä täällä , niin kuinka monen seinällä on tuota kylttiä ollut? No , minä en niitä huolla mutta lätkä sai paikkansa takkahuoneen seinältä.
Tuossa joulukuun alkupuolella porissa poiketessani näin ensimmäistä kertaa tämmöisen Kali suola kyltin.Kaveri kenen seinällä se oli , niin ei ollut muualla moista nähnyt.Miten ollakkaan minulle tarjottiin sellaista hetken päästä ja tottakait se sai uuden kodin.Tämä on teetetty ulkomailla ja valmistajan tekstin vieressä lukee -30,joten epäilen sitä valmistus vuodeksi.Vaikka patinaa on taas tässäkin , niin perus idea pysyy selvillä.Hauska kyltti vaikka vakuutus kylttien sekaan.
Rekord aiheesta aijemmin kirjoittelinkin ja nyt törmäsin tällaiseen yksilöön.Kunto on todella huono , mutta kyltti on taas sarjassamme niitä , että talteen oli poimittava joka tapauksessa.Olen nähnyt tästä myös toisen version missä lukee Standard tuon Rekord logon kohdalla.Nyt kun näki tälläisen ensimmäistä kertaa , niin voikin alkaa haaveilemaan parempi kuntoisesta!
Teknisistä kylteistä en niin hirveesti välitä , mutta sopivan hinnan myötä nekin keräilen talteen.Tässä kyltti jonka kaverini sai vanhasta -30 luvulla rakennetusta tehtaasta.Väritys ja sana muodot näissä on hauskoja :)
Jospa tässä nyt olisi suurin syyhy lähtenyt sormista , kun sai hieman kirjoitella.Sen verran vihjailen , että viikon parin sisällä on tulossa isompi kasa kiinnostavia kylttejä ja niistä riittää varmaan taas turinoitavaa. Ja ISOT KIITOKSET parista sähköposti yhteydenotosta sekä positiivisesta palautteesta!




2 kommenttia:

  1. PEKO pesukoneita valmistettiin 50-80luvun lopulle
    kiinteistö ja laitospesuloihin
    myös lingot,mankelit ja kuivausrummut kuului tuotantoo
    ja oli kestäviä koneita voi sanoa jos vain huolti kunnolla niin ikuisia
    itse käytin kyseisiä koneita 1999-2007 .Suomalaista laatua
    t:entinen pyykkäri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wärtsilällä oli oli kaikille koneille huolto
      70 luvulla helsingin Arabiassa oli huollon pää paikka
      Peko oli melkein joka taloyhtiössä
      ja pesuloissa joita oli noihin aikoina aikapaljon pitkin Helsingissä ja myös kautta Suomenniemen
      ja olihan myös kilpailija nimeltään Wascator tais olla Ruotsalaisten
      huippu automaattisia koneita molemmat...

      Poista